Støttemur

Handle direkte i vår nettbutikk raskt enkelt og billig. Vi leverer både støttemur i betong og granittmur

Hva er en støttemur

En støttemur er en mur som brukes for å støtte masser sideveis slik at den kan holdes på forskjellige nivåer på de to sidene av den.

Hvorfor bruke støttemur

Formålet er i hovedsak til å holde masser og ta opp trykkbelastning. For å skille områder fra hverandre.
Inspirasjon
Vi har samlet alle murtypene i vårt sortement i en enkel bildeviser. Bildeviseren viser høyoppløselige bilder slik at du får ett godt inntrykk av de forskjellige murproduktene.

Gå til inspirasjonsverktøyet

Hvordan sette opp en støttemur
Å sette opp en mur selv trenger ikke å være allverdens komplisert.

Fremgangsmåten i korte trekk er at en må grave en renne og fylle denne med drenerende masse. Når dette er gjort avrettes rennen med enten å støpe, bruk av sålebjelke eller settesand. Så settes første rad. Etterhvert som man jobber seg oppover i skift bakfylles det med drenerende singel.

Gå til monteringsanvisning betongmur

Gå til monteringsanvisning granittmur

Til nettbutikk

Velg avdeling, for å se utvalg og priser for ditt bosted
pil

Hordaland

Bergen, Askøy, Os, Arna
pil

Trøndelag

Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Oppdal
pil

Oslo/Akershus

Oslo, Bærum, Lillestrøm, Drøbak
pil

Østfold

Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Moss
pil

Rogaland

Stavanger, Sandnes, Jæren, Egersund
pil

Vestfold

Sandefjord, Tønsberg, Horten, Larvik
pil

Oppland

Gjøvik, Lillehammer, Fagernes, Otta
pil

Telemark

Skien, Porsgrund, Kragerø, Notodden
pil

Vest-Agder

Kristiansand, Mandal, Lyngdal, Farsund
pil

Aust-Agder

Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand
pil

Buskerud

Drammen, Hønefoss, Hokksund, Kongsberg
pil

Hedmark

Hamar, Elverum, Kongsvinger, Brumunddal
Hvordan beregne mengde!

Vi har utviklet en murkalkulator som gjør det enkelt å beregne mengde. Du taster inn lengde, høyde og eventuelt hjørne så vil kalkulatoren beregne hvor mye du trenger av normalblokker, halvstein og tilbehør for hver enkelt mur med ett klikk. Lettere kan det ikke bli!

Gå til murkalkulatoren

Høye murer

Murer over 1 meter defineres som en høy mur. Skal du bygge over 1 meter bør du bruke geonett/jordarmeringsnett for å forankre muren i bakfyllingen. Dette nettet festes mellom skiftene i muren og rulles ut horisontalt bakover i massene. Drenerende masse fylles deretter i nettet slik at dette holdes på plass. Du finner geonett / jordarmeringsnett i vår nettbutikk under tilhørende produkter på det aktuelle mur produktet.

Støttemur betong

Fordelen med å bruke mur i betong er at vekten pr. blokk er mye lavere enn bruk av naturstein. Dette gjør at arbeidet kan gjøres uten bruk av maskin. De aller fleste betong murene er veldig enkle å sette opp med ett rikt utvalg av tilbehørsprodukter som bue stein, hjørne stein og toppstein.

Naturstein

Fordelen med å bruke naturstein, er at naturstein er bestandig. Det vil si at naturstein holder seg bedre over tid enn betongprodukter. Betongprodukter blir mer preget av vær og vind enn det naturstein gjør. Naturstein er dekorativt og passer godt sammen med norsk natur. Ulempen med naturstein er at murblokkene ofte veier mer som gjør at en må bruke maskin for å sette muren opp.

Støttemur

Det finnes et utall varianter av murprodukter. I hovedsak skiller vi mellom betong og granitt støttemur. Av betongmur er aktuelle typer, Asak Ministøttemur, Asak Mini Exclusive, Herregårdmur, Kubbemur, Gardstein, Rådhus, Labyrint, Mur Rustic og Mur Classic. Av naturstein, er granittmur (granitt murblokk) en type som er mye brukt. Løstein er også ett alternativ. Denne typen krever litt mer i forhold til montering enn de andre typene.
MERK: De fleste typene vi har i vårt sortement kan tørrstables uten bruk av mørtel eller sement.

Støttemur benyttes til forskjellige formål, alt fra små pyntemurer til større murer som skal holde store masser og ta opp liten eller stor trykkbelastning. De forskjellige typene er konstruert for forskjellige formål. De fleste typene heller innover i terrenget og dermed hviler blokken på massene som ligger bak, etter hvert som man stabler muren opp i høyden. De typene som ikke heller innover i terrenget kalles frittstående murer. Disse typene kan brukes som mindre støttemurer opptil ca 80 cm høyde samt som trapper, kantstein, blomsterbed, utegrill peis, portstolpe, benker og utekjøkken. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. MERK: Skal du bygge over 1 meter anbefales det ekstra tiltak som jordarmeringsnett når murene skal være høye. Jordarmeringsnettet festes mellom to skift i muren og rulles horisontalt bakover i bakfyllmassene. Jord / steinmasser fylles deretter oppå nettet slik at dette holdes på plass.

Flere av betongmurene er også komplette løsninger, med halvstein, ende, hjørne, skråavslutning og sålebjelke. For mindre prosjekt benytter man ofte firkantete betong blokker som tørrstables uten bruk av sement. Støttemur i betong finnes i forskjellige farger, grå, gråmix, rødmix og brunmix er eksempler på det. Granitt murblokk leveres som oftes i 20x20, 30x30, 40x40, 50x50 og med en lengde på ca. 1m. Granitt murblokker er ofte saget og/eller prikkmeislet (prikkhugget) på alle sider unntatt visflaten. Dette for å gjøre muren så stabil som mulig, samtidig som den får jevne og fine fuger. Visflaten er som oftes råhugd (råsplittet) for et visuelt fint uttrykk. Granittmur, leveres normalt i fargen grå og er som oftes enten indisk eller kinesisk.

Steinhandel.no forhandler Asak støttemur, Benders mur, Multiblokk mur og Nobi mur. I tillegg har vi samarbeid med ulike aktører rundt omkring i Norge på naturstein og granitt murblokker.

Av

Jondal Natursteinsmur Grå/Brun

Naturstein fra vakre Jondal i Hardanger. Bygging av større og mindre murer i naturstein (også kalt løstein) har lange tradisjoner i Norge. Dette er det flere gode grunner til. Det er naturlig, ekte, fint å se til, solid, ingen tilleggskostnader med forblending, maling etc, ingen kalkutslag eller fargeforandringer (noe man kan oppleve med betongmurer) og lite vedlikehold. Natursteinsmurer passer etter vår mening godt inn i de aller fleste utemiljøer. Både moderne og mer tradisjonelle. Størrelsen på Jondal steinen er det vi kaller for handstein (dybden på steinen er +/- 15-30 cm). Med det menes at størrelsen på steinene er håndterbare med ”håndmakt”, uten bruk av maskiner eller annet utstyr...

Granitt Murblokk 20x20x50 Kinesisk

Den enkle veien til natursteinsmur! Skal man bygge mindre hage/støttemurer og ønsker naturstein, er dette et supert produkt. Murblokkene er i massiv kinesisk granitt, og har målene ca. 20x20x50 cm (HxBxL). Hver blokk har en vekt på ca. 55 kg, hvilket gjør det fullt mulig å stable for hånd uten bruk av maskiner eller annet utstyr. Blir omtrent som å stable en betongmur (eksempelvis Herregårdmur, Rådhusmur), og veldig mye enklere enn å bygge mur med vanlig løstein/naturstein. Forsiden er råhugget for å gi en flott natursteinsfasade, mens de andre sidene er saget/flammet (tilnærmet slette) for å gi relativt jevne fuger og øke stabiliteten i muren.

Det er mange grunner til å velge gra...

Asak Forskalingsblokk F 20-50

Forskalingsblokker stables tørt, armeres fortløpende og etterfylles deretter med betong -enkelt og lettvint. Forbruk av betong er ca. 100 liter pr. m² (ca. 10 liter pr. blokk). For mindre prosjekter er vår "Betong for selvblanding" pakke eller pall med B20 tørrmørtel/tørrbetong ypperlige, se tilhørende produkter. Er det større prosjekter anbefaler vi å benytte pumpebil med ferdigbetong. Man bør ikke stable høyere enn ca. 1,2m (6 skift) før de armeres og utstøpes. Betongen skal fylles opp i ca. 50 cm lag som komprimeres godt med en pinne eller stavvibrator. Skal man støpe i to omganger bør man ikke fylle betong til mer en halveis opp i øverste blokkskift. Blokkene bør vannes før utstøping. As...

Asak Splittblokk

Asak Splittblokk er en eksklusive versjon av forskalingsblokk. Visflaten på splittblokk er en dekorativ bruddoverflate, som minner om naturstein. Dette gir den et veldig fint utseende, og ferdig mur behøver ingen for for etterbehandling (pussing eller tilsvarende). Målene pr. helblokk er 50x25x15 cm (LxBxH). Forbruk 13 stk./m². Blokkene tørrstables samtidig som det legges inn armering og etterfylles så med betong -enkelt og lettvint! Forbruk av betong er ca. 90 liter pr. m² (ca. 7 liter pr. blokk). For mindre prosjekter er vår "Betong for selvblanding" pakke eller pall med B20 tørrmørtel/tørrbetong ypperlige, se tilhørende produkter. Er det større prosjekter anbefaler vi å benytte pumpebil m...

Granitt Murblokk 30x30 Kinesisk

Kinesiske mur 30x30 har råhugget front og bakside, saget topp og bunn (bygg/ligg) og saget ender. En granittmur kan jevne ut høydeforskjeller, støtte, skille og skape variasjon i terrenget. Det er en stødig og enkel løsning. Granittmuren finnes i flere størrelser og dimensjonen velges etter bruksområde. Blokkene leveres i fallende lengder og er i hovedsak mellom 80 og 150 cm lange. Vekt per lm er ca. 260 kg. For 30x30 er forbruk 3,33 lm (løpemeter) pr. m².

Mange lurer på hvor høyt man kan bygge med granitt mur. Det er selvsagt mange faktorer som påvirker det (trykk fra massene i bakkant, grunnforhold osv.). Et greit utgangspunkt er imidlertid at man med 30x30 kan bygge ca. 2 met...

Granitt Murblokk 30x30 Indisk

Indisk granitt murblokk 30x30 er glimrende alternativ om man ønsker en natursteinsmur. Steinblokker i hugget granitt har lang tradisjon i Norge, og er i så måte et trygt valg av mur. Er egnet både til mindre hagemurer (pyntemur) og større forstøtningsmurer (hvor det skal tas opp trykk fra masser i bankkant). Den kan brukes til å jevne ut høydeforskjeller, støtte, skille og skape variasjon i terrenget. Det er en stødig og enkel løsning. Indisk mur har et klassisk uttrykk og blir mye brukt der hvor kravet til utseende er høyt. Murblokkene har tradisjonell råhugget (råghugget = relativt grov) front/bakside, hvilket gir muren et flott natursteinsfasade. Topp/bunn samt ender er prikkhugget (prikk...

Granitt Murblokk 20x20 Kinesisk

Vår Kinesiske granittmur har råhugget front og bakside, saget topp og bunn (bygg/ligg) og saget ender. En granittmur kan jevne ut høydeforskjeller, støtte, skille og skape variasjon i terrenget. Det er en stødig og enkel løsning. Granittmuren finnes i flere størrelser og dimensjonen velges etter bruksområde. Blokkene leveres i fallende lengder og er i hovedsak mellom 80 og 150 cm lange. Vekt pr. lm er ca. 120 kg. For 20x20 er forbruk 5 lm (løpemeter) pr. m².

Mange lurer på hvor høyt man kan bygge med granitt mur. Det er selvsagt mange faktorer som påvirker det (trykk fra massene i bakkant, grunnforhold osv.). Et greit utgangspunkt er at man med 20x20 kan bygge 5 skift, altså 1 ...

Granitt Murblokk 40x40 Kinesisk

40x40 granittmur har råhugget front og bakside, saget topp og bunn (bygg/ligg) og saget ender. En granittmur kan jevne ut høydeforskjeller, støtte, skille og skape variasjon i terrenget. Det er en stødig og enkel løsning. Granittmuren finnes i flere størrelser og dimensjonen velges etter bruksområde. Blokkene leveres i fallende og er i hovedsak mellom 80 og 150 cm lange. Vekt pr. lm er ca. 460 kg. For 40x40 er forbruk 2,5 lm (løpemeter) pr. m².

Mange lurer på hvor høyt man kan bygge med granitt mur. Det er selvsagt mange faktorer som påvirker det (trykk fra massene i bakkant, grunnforhold osv.). Et greit utgangspunkt er imidlertid at man med 40x40 kan bygge ca. 3 meter høy mur....

Granitt Murblokk 50x50 Kinesisk

Granittmur 50x50 har råhugget front og bakside, saget topp og bunn (bygg/ligg) og saget ender. En granittmur kan jevne ut høydeforskjeller, støtte, skille og skape variasjon i terrenget. Det er en stødig og enkel løsning. Granittmuren finnes i flere størrelser og dimensjonen velges etter bruksområde. Blokkene leveres i fallende lengder, og er varierer stort sett mellom 80-150 cm. Vekt pr meter er ca. 740 kg. For 50x50 er forbruk 2 lm (løpemeter) pr. m².

50x50 mur er av steintypen G383-r. Den er grå med rødlige prikker. Fremstår nok for de aller fleste som grå når man ser en ferdigbygget mur.

Asak Pilarblokk

Pilarblokk er egnet til å mure bl.a. pilarer/søyler som understøttelse for terrasser, hyttepilarer og kjerne i portstolper. Praktiske spor i siden gjør Pilarblokken også egnet til bruk som gjerdestolper. Pilarblokkene er frostbestandige og egnet til bruk både over og under bakkenivå. Pilarblokkene mures eller tørrstables, armeres med en eller to Ø12mm armeringsjern og fylles så med betong (hver blokk rommer ca. 2,9 liter betong). AM Pillar blokk selges i stk. Hver blokk veier ca. 17,5 kg. Hele paller er à 64 stk. I vår nettbutikk har vi rimelig pris på asak pilarblokk til ditt utemiljø.

Jondal Natursteinsmur Grå

Naturstein fra vakre Jondal i Hardanger. Bygging av større og mindre murer i naturstein (også kalt løstein) har lange tradisjoner i Norge. Dette er det flere gode grunner til. Det er naturlig, ekte, fint å se til, solid, ingen tilleggskostnader med forblending, maling etc, ingen kalkutslag eller fargeforandringer (noe man kan oppleve med betongmurer) og lite vedlikehold. Natursteinsmurer passer etter vår mening godt inn i de aller fleste utemiljøer. Både moderne og mer tradisjonelle. Størrelsen på Jondal steinen er det vi kaller for handstein (dybden på steinen er +/- 15-30 cm). Med det menes at størrelsen på steinene er håndterbare med ”håndmakt”, uten bruk av maskiner eller annet utstyr...

Granitt Murblokk 30x30x50 Kinesisk

Granitt murblokk 30x30x50 cm. Hver blokk har en vekt på ca. 130 kg, Selges i stk.