Forskalingsblokk

Handle direkte i vår nettbutikk raskt enkelt og billig. Velegnet til å lage ringmurer, vegger, garasjer, vertikale støttemurer og fundamenter.

Hva er forskalingsblokk

Forskalingsblokken har en slett visflate og ett spor som markerer skjøtene. Blokkene tørrstables, armeres og fylles med betong for bli robust og sterk.

Hvorfor bruke forskalingsblokk

Den er anvendelig og robust. Tåler mye og kan males, slemmes, pusses eller forblendes i etterkant for å få ett fint uttrykk

Hvordan beregne mengde!
Vi har utviklet en murkalkulator som gjør det enkelt å beregne mengde. Du taster inn lengde, høyde og eventuelt hjørne så vil kalkulatoren beregne hvor mye du trenger for hver enkelt prosjekt med ett klikk. Lettere kan det ikke bli!

Gå til murkalkulator

Hvordan sette opp forskalingsblokk
Å sette opp forskalingsblokker selv trenger ikke å være allverdens komplisert.
Fremgangsmåten i korte trekk er å sette blokkene på ett avrettet underlag av pukk/grus, eller på ett støpt fundament. Stable forskalingsblokkene opp i halvforbant mønster og sett armeringsjern i hvert andre skift. Når muren er i ønsket høyde støpes blokkene. Det anbefales ikke å støpe mer en opptil 1.2 meter om gangen.

Gå til monteringsanvisning

Til nettbutikk

Velg avdeling, for å se utvalg og priser for ditt bosted
pil

Hordaland

Bergen, Askøy, Os, Arna
pil

Trøndelag

Trondheim, Stjørdal, Steinkjer, Oppdal
pil

Oslo/Akershus

Oslo, Bærum, Lillestrøm, Drøbak
pil

Østfold

Fredrikstad, Sarpsborg, Halden, Moss
pil

Rogaland

Stavanger, Sandnes, Jæren, Egersund
pil

Vestfold

Sandefjord, Tønsberg, Horten, Larvik
pil

Oppland

Gjøvik, Lillehammer, Fagernes, Otta
pil

Telemark

Skien, Porsgrund, Kragerø, Notodden
pil

Vest-Agder

Kristiansand, Mandal, Lyngdal, Farsund
pil

Aust-Agder

Lillesand, Grimstad, Arendal, Tvedestrand
pil

Buskerud

Drammen, Hønefoss, Hokksund, Kongsberg
pil

Hedmark

Hamar, Elverum, Kongsvinger, Brumunddal

Splittblokk

De fleste produsenter produserer i dag forskalingsblokker med splitt. Med splitt så menes det at blokkene produseres med en bruddet visflate. noe som for de aller fleste vil oppfattes langt mer dekorativt. Visuelt gir dette ett mer naturstein preg enn vanlig slette blokker.

Forbruk betong

Forskalingsblokk produseres i en del forskjellige størrelser og varianter. Den mest vanlige størrelsen er 20x20x50 (HxBxL). Forbruk av betong er ca 10 liter betong pr blokk. Det tilsvarer ca 100 liter pr kvadratmeter. For størrelse 20x15x50 (HxBxL) er forbruk ca 8.5 liter betong pr. blokk. Det tilsvarer ca 85 liter pr kvadratmeter. På våre produktsider er forbruk oppgitt pr produkt.

Armeringsjern

Armeringsjern legges i murens lengderetning. Vanligvis benyttes dimensjon Ø8mm, Ø10mm eller Ø12mm. Armeringsjern legges normalt i hvert andre skift, med start i første skift. Ved større sidebelastning på muren er det også normalt å armere muren vertikalt.

Forskalingsblokk

Forskalingsblokker er veldig anvendelig produkt med svært mange bruksområder. Den kan brukes til små murer, større støttemurer, grunnmur, garasje, ringmur, kantstein med mer. Små som store prosjekter. Ferdig mur er robust og sterk og tåler i så måte store belastinger. Et enkelt, lettvint og meget godt alternativ til tradisjonell forskaling (forskalingskassetter). Blokkene tørrstables, armeres og fylles så med betong. Ferdig fasade kan males, slemmes, pusses eller forblendes, avhengig av hva den måtte brukes til. Den danner også en helt grei visflate (grå slett betong, med markerte skjøter) ved å la den være som den er.

Den mest brukte størrelsen har en lengde på 50cm og høyde/bredde begge på 20cm. Murblokken veier da i overkant av 20 kg. Betongforbruket er ca. 10,5 liter ferdig betong pr. blokk (105 liter pr. m²). Noen produsenter har også forskalingsblokker med 15 cm bredde. Disse fungerer greit til mindre prosjekter, men er lite brukt sammenlignet med 20 cm bredde. Prisforskjellen er liten på selve blokkene, men 15cm blokkene forbruker noe mindre betong (ca. 8,5 liter pr. blokk og 85 liter pr. m²). Videre skilles det mellom vanlig "standard" blokker og det som kalles for splittblokk eller forskalingsblokker med splitt. En standard forskalingsblokk har en slett visflate og en fals/spor som markerer skjøtene. Dette gir et relativt enkelt visuelt utrykk. Det er mulig i etterkant å slemme murblokkene slik at du får ett annet visuelt inntrykk enn standard grå. Når splittblokk produseres støpes to og to blokker sammen og knekkes så fra hverandre. Blokkene får da en bruddet visflate noe som for de aller fleste vil oppfattes som en langt mer dekorativt. Kan minne en del om naturstein. Splittblokk brukes i så måte til prosjekter der man er opptatt av et fint utseende. Eksempler kan være støttemur i hagen, langs en innkjørsel, en garasjevegg som er godt synlig osv. Selve funksjonen som mur er den samme både for "standard" murblokk og splittblokk. Begge tørrstables, armeres og fylles deretter med betong. Systemene består av løsninger med ende/hjørneblokker, som gjør det enkelt i forhold til avslutninger og 90° hjørner. Vanligvis benyttes armeringsjern dimensjon Ø8mm, Ø10mm eller Ø12mm.

Når man bygger med denne typen legges mye av grunnlaget for et godt resultat i det første skiftet. Eventuelle skjevheter her vil forplante seg oppover i muren og vil forsterkes jo høyere man bygger. En god regel er derfor at desto høyere man skal bygge, desto viktigere er det å gjøre en veldig god jobb med første skift/rad. Murblokken bygges normalt på et avrettet lag av knust singel 4/16mm (eller tilsvarende). Massen bør komprimeres slik at den er stabil. Det kan være fornuftig å legge ut, armere og støpe det første skiftet og la dette være en såle. Forskalingsblokker kan (som alle betongprodukter) ha mindre avvik på størrelse. Kan i så måte en gang innimellom være nødvendig å "shimse" under noen blokker. Bygningspapp er greit å bruke til dette til dette formålet. Benytt ellers vinkelkutter med diamantblad for tilpasninger som må gjøre utover det man får til med hele blokker. Når det kommer til støping kan man for små prosjekter blande betong selv, men prosjektet skal ikke være veldig stort før det er fornuftig å bestille betongbil. For høyere murer (over 120 cm) er det anbefalt å støpe i etter ca. 6 skift (120cm). Øverste skift fylles da bare halvveis med betong og la det stikke ameringsjern opp, slik at man får god "heft" i denne overgangen. Det kan i forkant av støping også være fornuftig å sette på noen skråstøtter på hjørner for å sikre seg ekstra mot utglidning.

Steinhandel.no leverer gode tilbud og rimelige pris for alle våre betongblokker.

Av

Asak Forskalingsblokk F 20-50

Forskalingsblokker stables tørt, armeres fortløpende og etterfylles deretter med betong -enkelt og lettvint. Forbruk av betong er ca. 100 liter pr. m² (ca. 10 liter pr. blokk). For mindre prosjekter er vår "Betong for selvblanding" pakke eller pall med B20 tørrmørtel/tørrbetong ypperlige, se tilhørende produkter. Er det større prosjekter anbefaler vi å benytte pumpebil med ferdigbetong. Man bør ikke stable høyere enn ca. 1,2m (6 skift) før de armeres og utstøpes. Betongen skal fylles opp i ca. 50 cm lag som komprimeres godt med en pinne eller stavvibrator. Skal man støpe i to omganger bør man ikke fylle betong til mer en halveis opp i øverste blokkskift. Blokkene bør vannes før utstøping. Asak Forskalingsblokk systemet består av to ulike blokker. Vanlig åpen blokk (normal), og det som kalles for ende/hjørne-blokk som har en tett ende (se bilder). Ende/hjørne-blokk benyttes til avslutning på ender (slik at betongen ikke renner ut ved fylling). Den benyttes også til å lage hjørner, se monteringsanvisning for en enkel forklaring. En komplett pall med Asak Forskalingsblokk består av 60 blokker, hvorav 50 normal (åpen) og 10 stk. ende/hjørne.

Forskalingsblokker er et praktisk og svært anvennelig alternativ til tradisjonell forskaling og kan brukes til små og store forskalingsprosjekter. Typiske bruksområder er små og store støttemurer, grunnmur, ringmur, som "såle" for vanlig kassett-forskaling med mer. Forskalingsblokk har gode brannegenskaper og er frostsikker (trenger ikke pusses). Ferdig fasade kan males, slemmes, pusses eller forblendes med skifer/natustein/fliser. Overflaten hefter utmerket.

Asak Forskalingsblokk F 20-50 selges i stk. Hele paller er à 60 stk, og inneholder 50 normalblokk (åpen) og 10 stk. ende/hjørne-blokk. Forbruk 10 stk/m², og en hel pall tilsvarer i så måte 6 m². Vekt pr. blokk er ca. 21 kg.

Asak Splittblokk

Asak Splittblokk er en eksklusive versjon av forskalingsblokk. Visflaten på splittblokk er en dekorativ bruddoverflate, som minner om naturstein. Dette gir den et veldig fint utseende, og ferdig mur behøver ingen for for etterbehandling (pussing eller tilsvarende). Målene pr. helblokk er 50x25x15 cm (LxBxH). Forbruk 13 stk./m². Blokkene tørrstables samtidig som det legges inn armering og etterfylles så med betong -enkelt og lettvint! Forbruk av betong er ca. 90 liter pr. m² (ca. 7 liter pr. blokk). For mindre prosjekter er vår "Betong for selvblanding" pakke eller pall med B20 tørrmørtel/tørrbetong ypperlige, se tilhørende produkter. Er det større prosjekter anbefaler vi å benytte pumpebil med ferdigbetong.

Splittblokken er et meget godt alternativ som støttmur der det er naturlig at muren er helt loddrett (ikke heller innover i terrenget). Er også fin til hagemur (mindre mur til f.eks. å lage blomsterbed etc.). Benytt gjerne toppstein som avslutning på muren for et flott resultat (se tilhørende produkter). Er ellers velegnet til vegger, garasjer, fundamenter, ringmurer osv. Asak Splittblokk erstatter på lik linje med vanlig forskalingsblokk tradisjonell forskaling ved støpearbeider. Den har gode brannegenskaper og er frostsikker. Her blir forskalingen stående igjen og gir en pen overflate.

Asak Splittblokk selges i stk. Hel pall er 48 stk. Systemet består av vanlig åpen blokk, ende/hjørne-blokk og toppstein. Ende/hjørne-blokk har en bruddet visflate også på den ene kortsiden. Benyttes til å lage hjørner, og som avslutning ut mot endene. Toppsteinen benyttes for en ekstra fin avlutning på toppen av muren (se bilder). Ved bygging bør ikke blokkene stables høyere enn ca. 1,2m (8 skift) før de armeres og utstøpes. Betongen skal fylles opp i ca. 50 cm lag som komprimeres godt med en pinne eller stavvibrator. Det kan være fornuftig å vanne blokkene før utstøping.

Asak Pilarblokk

Pilarblokk er egnet til å mure bl.a. pilarer/søyler som understøttelse for terrasser, hyttepilarer og kjerne i portstolper. Praktiske spor i siden gjør Pilarblokken også egnet til bruk som gjerdestolper. Pilarblokkene er frostbestandige og egnet til bruk både over og under bakkenivå. Pilarblokkene mures eller tørrstables, armeres med en eller to Ø12mm armeringsjern og fylles så med betong (hver blokk rommer ca. 2,9 liter betong). AM Pillar blokk selges i stk. Hver blokk veier ca. 17,5 kg. Hele paller er à 64 stk. I vår nettbutikk har vi rimelig pris på asak pilarblokk til ditt utemiljø.