Dekorstein

Steinhandel.no

Oslo
Dekorstein - Lei av å luke?
Er du av typen som elsker å ligge på kne og luke så fort våren kommer? Da er neppe dette blogginnlegget noe for deg. Er du imidlertid av den oppfatning at du har bedre og mer givende ting å bruke fritiden på, så skal jeg i dette innlegget skrive litt om et godt alternativ for hage/uteområde. Et alternativ som er naturlig, ser bra ut og som vil gi langt mindre vedlikehold.
Av:
Daglig leder, Steinhandel AS


Bilde til venstre viser granitt kantstein i overgang mellom gressplen og elvestein som ligger inn mot husvegg. Bildet til høyre viser betong kantstein i overgang mellom steindekke og blomsterbed. Kantsteinen skaper da ikke bare et skille, men har også en funksjon med å hindre utglidning av steindekket.

Alle som har luket vet at det kan være tidkrevende, vondt for ryggen og for mange (meg selv inkludert) oppleves som fryktelig kjedelig. Det er også nesten skummelt hvor fort ugresset kommer tilbake. Helt vedlikeholdsfri er det nok dessverre ikke mulig å få en hage. Men med å være litt lur og gjøre noen grep på de områdene som krever mest, kan man relativt enkelt klare å kutte betraktelig ned på arbeidet. Det er her produktet elvestein kommer inn i bildet. Dekorstein er et vidt begrep og en felles betegnelse for mange ulike typer stein. Herunder elvestein, rullestein, kulestein, fjærestein, naturstein, singel og pyntesingel for å nevne noen. Felles for dem alle er at det er ekte stein. Utover det finnes det veldig mye forskjellig, både hva utforming, størrelse og farge angår. Elvestein er svært anvendelig og har mange bruksområder. Langs grunnmur, lysgraver, skråninger, blomsterbed, under/rundt busker/trær og som dekormateriale mellom tråkkheller er kanskje de vanligste.


Elvestein lagt inn mot hus vegg. Dreneringsevne opprettholdes, minimalt vedlikehold samtidig som det er dekorativt. Bildet vil venstre viser Elvestein i størrelse 10-20cm og til høyre i størrelse 2-10cm

Hva er det som gjør elvestein så genialt i forhold til mindre vedlikehold? Jo, man kan la dekorstein helt eller delvis erstatte tradisjonelle blomsterbed og lignende, som erfaringsmessig er de områdene man bruker mest tid på å vedlikeholde. Dekorsteinen er et "evigvarende" materiale. Den råtner ikke og kvalitet samt utseende endrer seg minimalt over tid. Ugress og lignende vokser heller ikke direkte i selve steinen (imidlertid sterkt anbefalt å legge fiberduk under steinen, for å hindre ugress i å kunne vokse opp fra massene under). Steinen ligger også stabilt og blåser ikke bort i kraftig vind, slik man kan oppleve med for eksempel bark. Dette betyr at når elvesteinen er på plass i hagen, er områdene hvor den er lagt ut fritatt for vedlikehold i lang tid fremover. Merk også at steinen innehar god dreneringsevne og i så måte egner seg godt til områder hvor det er av relevans (eksempelvis langs grunnmur, under busker/trær med mer).

Elvestein benyttet i bed på nivå mellom murer. Noen få planter inni mellom for å bryte opp litt. Et dekorativt og fint bed, som krever lite vedlikehold. Bildet viser natursingel 16/22mm.

En annen bra ting med elvestein, er at den er veldig enkel å jobbe med. Dette er noe så å si alle kan klare å legge ut selv. Det eneste som kreves er at man har en fysisk helse som tillater at man kan kjøre trillebår og løfte litt i ikke alt for tunge steiner. Et tips kan også være å bestille elvestein i storsekker å få det levert med kranbil. Da kan man få steinen heist på plass mer eller mindre akkurat der man skal bruke den (avhenger selvfølgelig av tilkomst). Når man skal i gang med selve jobben, vil jeg anbefale å rette ut de største ujevnhetene på område hvor steinen skal benyttes. Da slipper man å måtte bruke unødig mye elvestein. Mindre ujevnheter rettes i forbindelse med at steinen legges ut. Fjern ellers planter, ugress og lignende som er av litt størrelse. Man kan også sprøyte med ugressmiddel om ønskelig. Rull deretter ut en fiberduk på det aktuelle området. Vil anbefale å bruke en fiberduk av ordentlig kvalitet. Fiberduk er ikke et absolutt, men den er som allerede nevnt sterkt anbefalt. Dette fordi den skaper et fysisk skille til underlaget og hindrer ugress og andre planter i å komme voksende opp gjennom steinene. Den hindrer også steinen i over tid å kunne "forsvinne" ned i massene under, om den legges oppå jord/leirmasser. Når man kommer til selve utleggingen, avhenger fremgangsmåten av steinens størrelse. Snakker vi liten steinstørrelse, bruker man gjerne spade og trillebår. Er det større stein, må man nok fort belage seg på å legge ut "stein for stein". Ønsker man å være ekstra nøye kan man foreta sortering, og eventuelt legge de mindre fine steinene i bunn og de fineste på toppen. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det er helheten som skaper inntrykket, og tenker i så måte at det er unødvendig å bruke alt for mye tid på sortering. Litt grov sortering kan imidlertid være fornuftig.

Elvestein i bunn av lysgrav. Både drenerende og dekorativt. Benyttet stein på bildet er elvestein størrelse 5-15cm.
Elvestein mellom og rundt tråkkheller. Her er det brukt Dansk Sjøsingel Gulmix 16/32mm

Et par mindre utfordringer kan det dessverre være med dekorstein også. De kan over tid bli preget av grønske, skitt og smuss. Stein som er blitt skitten kan selvsagt vaskes. I tillegg finnes det en del "grønskefjerner" produkter på markedet, som vil kunne fungere i en del tilfeller. Vil i utgangspunktet anbefale å styre unna helt hvite stein. Ikke for de ikke er fine, men for at de langt mer utsatte for å bli skitne. Det vil si; de blir nok ikke skitnere enn annen stein, men det blir så veldig mye mer synlig når steinen er hvit. Det neste er at blader og lignende fra buske/trær i forbindelse med høst og/eller klipping kan havne i dekorsteinen. Etter hvert vil disse råtne og bli til jord, som igjen på lang sikt kan det gi grobunn for ugress og lignende på oversiden av fiberduk. Har man trær/busker i nærheten av dekorstein, vil jeg anbefale å dekke dekorsteinen med en pressenning eller tilsvarende ved klipping, for å hindre dette i å skje. Det gjør det i tillegg langt enklere å få samlet opp når man er ferdig med klippingen.

Her brukes en presenning til dekke over dekorstein i forbindelse med klipping av hekk. Unngår på den måten at planterester blir liggende i dekorstein og etter hver råtner og gir grobunn for ugress.

Hvilken type dekorstein man skal velge avhenger av mange faktorer. Det er subjektivt hva man synes er fint, så det blir opp til den enkelte. Steinhandel.no har en god del forskjellig dekorstein i sitt sortiment. Klikk på knappen nedenfor for å se utvalg og priser. Ta gjerne kontakt om det skulle være spørsmål rundt konkret dekorstein eller til bruk av denne steinen generelt.

Skråning langs en trapp er områder hvor dekorstein egner seg veldig godt. Anbefaler da å bruke stein med litt størrelse, når mindre stein vil kunne flytte på seg ved kraftig regn. Benyttet på begge bilder er Elvestein 10-20 cm.
Her er dekorstein benyttet til å bryte opp og lage en kontrast i en gress plen. Blomster i potter og noen busker gir en ekstra dimensjon, men fremdeles et område som krever lite vedlikehold. Benyttet stein er Dansk Sjøsingel i Svart/Hvit Mix.

Chat

close
Tlf: 4751 8000 man-fredag, 08:00 - 16:00
Vennligst legg inn navn og e-post for å starte chat.
Navn:
E-post:
send